Ubrania robocze dla cukierników i piekarzy – niezbędne elementy

Odzież przeznaczona dla cukierników i piekarzy powinna być przede wszystkim trwała, bezpieczna, wygodna oraz estetyczna. Wybór takiej odzieży wcale nie jest prosty, dlatego czym warto się kierować przy jej zakupie?

Jakie ubranie robocze wybrać dla cukierników i piekarzy?

Trwałość zawsze na pierwszym miejscu

Jak już wspomnieliśmy, odzież piekarnicza powinna cechować się przede wszystkim trwałością. Dzięki temu można ograniczyć ilość kupowanych, niezbędnych na częstą zmianę kompletów ubrań. Producent takiej odzieży powinien zagwarantować zastosowanie materiałów odpowiedniej klasy, odpornych na uszkodzenia mechaniczne, mechacenie się, wysokie temperatury prania czy częsty kontakt z detergentami. Ważne jest też wykonanie – szwy powinny być mocne, solidne, estetyczne, zapewniające długotrwałe noszenie bez widocznych uszkodzeń odzieży ochronnej. Poza materiałem i szwami nie można też zapomnieć o niciach, które również muszą odznaczać się dobrą jakością.

Cukiernik w stroju roboczym

W gastronomii liczy się wygoda

Ubranie robocze to coś, w czym piekarz czy cukiernik spędza niemalże całe dnie. W związku z tym musi postawić na wygodę. Dobrym rozwiązaniem są ubrania robocze wykonane z przyjemnych w noszeniu tkanin jak mieszanka bawełny i poliestru. Dodatek bawełny sprawia, że ubranie jest elastyczniejsze i lepiej układa się na ciele, jest też przyjemniejsze w dotyku. Podczas zakupów warto także zwrócić uwagę na to, czy ubiór jest dopasowany pod względem rozmiaru.

Warto zadbać o estetykę ubrań

Pracownik zawsze jest najlepszą wizytówką swojej firmy, szczególnie w miejscach, w których kadra ma bezpośrednią styczność z klientami, W związku z tym dobrze jest zwrócić uwagę na prezencję kadry pracowniczej, ujednolicając ubrania pod względem fasonów oraz kolorów. Jeśli jest taka możliwość, można dopasować barwy stroju do barw przedsiębiorstwa, bądź je do siebie zbliżyć.

Odzież piekarza

Nie można pominąć bezpieczeństwa i obowiązujących przepisów

W piekarni czy cukierni znajdziemy wiele zagrożeń. Możemy do nich zaliczyć niebezpieczeństwo związane z użytkowaniem specjalistycznych urządzeń i ich części składowych jak obrotowe elementy maszyn, np. rogalikarek, krajalnic do chleba, mieszarek czy dzielarek, ale i z samą pracą. Na terenie zakładu może dość do poślizgnięcia się czy upadku spowodowanego śliską podłogą, poparzenia tłuszczem, gorącym piecem, parą, czy kontuzje po „spotkaniu” z wystającymi, ostrymi krawędziami blatów, stołów czy łopat piekarskich.

Jak sami Państwo widzicie, liczba zagrożeń jest naprawdę spora, dlatego odzież ochronna to coś, w co powinien być zaopatrzony każdy cukiernik czy piekarz. Warto pamiętać, że każdy taki zakład produkcyjny jest zobowiązany przestrzegać przepisy HACCP, odnoszące się między innymi właśnie do odzieży roboczej. Ubrania piekarnicze i cukiernicze powinny spełniać te normy, a jednocześnie być wygodne oraz trwałe.

Jakie elementy ubioru cukiernika i piekarza są niezbędne?

Bluza jako podstawowy element garderoby cukiernika

Bluza to nieodzowna część ubioru każdego piekarza czy cukiernika. Powinna być uszyta wedle wytycznych HACCP. Warto także zdecydować się na modele przystosowane do czyszczenia w pralniach przemysłowych oraz nieulegające efektowi pilingu. Niektóre tkaniny mają właściwości przeciwdziałające gnieceniu się, co znacznie wpływa na wygodę, skrócenie czasu przygotowania odzieży do użytku w miejscu pracy oraz na koszty ich eksploatacji.

Fartuch piekarniczy do ochrony przed zabrudzeniem i poparzeniami

Fartuszki do piekarni czy cukierni również są niezwykle ważne. Powinny być praktyczne oraz tanie w eksploatacji. Nie powinny ulegać efektowi pilingu, a jednocześnie być przystosowane do pralni przemysłowych oraz być wyposażone w wykończenia antymnące. W przypadku, gdy zaopatrzymy się w takie, które są uszyte z mocnej tkaniny, wystarczą nam na naprawdę długo.

Strój roboczy piekarza

Wygodne i proste spodnie piekarnicze

Spodnie piekarskie i cukiernicze powinny być wyprodukowane zgodnie z certyfikatem HACCP, być wygodne oraz trwałe. Warto zwrócić uwagę na ich krój – najlepiej sprawdzają się modele o prostych nogawkach, sięgających kostek. Prosta forma bez ozdób oraz kieszeni to nie tylko opcja zdecydowanie najpraktyczniejsza w użyciu, ale również odpowiednia dla norm odgórnie narzuconych.

Czapka ochronna na głowę w kilku wariantach

Tutaj mamy naprawdę spory wybór. Możemy wybrać czapki z siatką, furażerki czy same siatki na głowę. To, co wybierzemy, jest zależne od nas, jednak najważniejszą cechą tego elementu ubioru zapobieganie przed wpadaniem włosów do pieczonych ciast czy wytwarzanego pieczywa. Właśnie z tego względu bardzo liczy się nie tylko model, odpowiadający charakterowi pracy, ale również rozmiar. Jedynie odpowiednie dopasowanie sprawi, że nakrycie głowy nie będzie spadać i powodować dyskomfortu, ale będzie faktycznie chronić potrawy przed nieproszonymi dodatkami.

Buty ochronne specjalnego przeznaczenia

Odpowiednie buty dla cukierników i piekarzy powinny być wyposażone w solidny podnosek oraz specjalne podeszwy antypoślizgowe. Górna część buta powinna być wykonana z łatwej w czyszczeniu mikrofibry. Wszystko dlatego, że w miejscach związanych z produkcją pożywienia utrzymanie czystości na najwyższym poziomie i możliwość zapewnienia higienicznych warunków pracy stoi zawsze na pierwszym miejscu. Buty muszą dobrze przylegać i zapobiegać poślizgom nawet na mokrych powierzchniach, muszą być wygodne i zapewniać dobre podparcie dla stóp nawet podczas wielogodzinnej pracy na stojąco. Ze względu na panujące w piekarni trudne warunki i wysokie temperatury, powinny być wykonane z materiałów umożliwiających skórze oddychanie i odprowadzanie nadmiaru wilgoci.

Jak wybrać ubranie dla piekarzy i cukierników?

Branże związane z produkcją czy przetwarzaniem żywności są bardzo specyficzne choćby pod względem przepisów, czy wymogów, jakie stawiają im jednostki sprawujące kontrolę jakości i badające poziom zapewnianego bezpieczeństwa.

W wyborze odzieży ochronnej dla pracowników piekarni trzeba oczywiście najpierw kierować się tymi wymogami i przepisami prawa, ponieważ jakakolwiek niezgodność z nimi może powodować poważne konsekwencje finansowe. Warto jednak zachować umiar i zdroworozsądkowe podejście, szczególnie właśnie w kwestii ubrań dla pracowników takich zakładów.

W pierwszej kolejności warto patrzeć na bezpieczeństwo, a więc na fasony odzieży, aby faktycznie można zakwalifikować ją jako odzież ochronną, stanowiącą zabezpieczenie przed poparzeniami, urazami czy skaleczeniami podczas korzystania ze sprzętu zainstalowanego w przedsiębiorstwie. Najlepiej zawsze sprawdzają się proste, klasyczne kroje, traktowane minimalistycznie. Powód jest bardzo prozaiczny – każda dodatkowa kieszeń, dekoracyjne rozcięcie, guziki czy poszerzone rękawy lub nogawki mogą być przyczynkiem do groźnych sytuacji, czy nawet wypadków w pracy.

Bardzo ważne są też same zastosowane materiały. Obok trwałości czy estetycznego wyglądu, to właśnie ich jakość i skład mają bezpośredni wpływ na komfort pracowników. Nieodpowiednie, sztuczne tkaniny mogą w wysokich temperaturach prowadzić do zasłabnięć i omdleń. Poza samymi ubraniami nie można zapominać o obuwiu – to ono ma uchronić przed poślizgami czy poparzeniami oraz urazami mechanicznymi. W ich przypadku także należy kierować się głównie wysoką jakością wykonania.

Gdzie najlepiej kupować ubrania ochronne dla cukierników i piekarzy?

Najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest kupowanie odzieży dla cukierników i piekarzy w sklepach internetowych, mających bezpośredni dostęp do najlepszych producentów i cenionych na rynku produktów. To właśnie w takich miejscach dostępność różnorodnych towarów jest największa, wliczając w to kolorystykę czy szeroką rozmiarówkę, obejmującą także niestandardowe rozmiary – bardzo małe lub bardzo duże. Nierzadko w takich sklepach można liczyć na atrakcyjne rabaty przy hurtowym zamawianiu większej ilości ubrań dla swojej kadry.

Udostępnij lub zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *