Kategorie

Zgrzewarki

27 Produkty

Czym jest zgrzewarka do rur?

Zgrzewarka to nic innego, jak po prostu urządzenie wykorzystujące technikę zgrzewania, dzięki czemu można stale połączyć dwie części wykonane z tego samego materiału o właściwościach termoplastycznych. Jeżeli chcesz stworzyć solidną instalację, trwałe połączenie między rurami będą niezbędne. W tym celu najlepiej skorzystać z technologii zgrzewania, która daje sto procent pewności, jeśli chodzi o skuteczność połączenia. Zgrzewarka umożliwia łączenie rur typu pp, pe, pcv bądź pex. Tworzywo termoplastyczne, z którego zbudowane są rury, pod wpływem ciepła przejdzie ze stanu stałego w stan plastyczny - może być wtedy dowolnie formowane, a nowy kształt utrzyma swoją formę po schłodzeniu. 

Jak połączyć elementy przy pomocy zgrzewarki?

Samodzielne zgrzewanie rur wcale nie jest takie trudne. Wystarczy rozgrzać element grzejny do odpowiedniej temperatury i w następnym kroku wykorzystać go do stopienia wewnętrznej i zewnętrznej strony rur. Nadtopione elementy szybko się ze sobą połączą i stworzą odporną na przerwania całość. Zastosowanie techniki zgrzewania daje bowiem gwarancję uzyskania trwałego efektu, a także umożliwia szybką interwencję w razie ewentualnej usterki. 

Jak wybrać najlepszą zgrzewarkę?

Wybierając zgrzewarkę, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów:

  • pobór mocy - narzędzie o wysokim poborze mocy będzie się szybciej nagrzewać, co przyspieszy wykonanie pracy. W przypadku dłuższego czasu użytkowania zgrzewarki, może się to jednak wiązać z poniesieniem wyższych kosztów eksploatacyjnych.
  • matryce - im więcej wymiennych matryc, zwanych również adapterami, tym lepiej - urządzenie będzie bardziej wielofunkcyjne i szerszy będzie zakres jego zastosowania, bo wielość adapterów pozwoli na pracę różnych rurach wyróżniających się różnymi średnicami.
  • regulacja temperatury - zgrzewarka powinna umożliwiać dostosowanie temperatury do naszych potrzeb i zgrzewanego materiału - pozwoli to na pracę np. z rurami PCV, które charakteryzuje stosunkowo niska odporność na temperaturę.